Knæk Cancer – gospelkor synger en forskel

Gospelkorene Emmaus og Nardus gav i anledning af Knæk Cancer støttekoncert på Posten i Odense. Odense Metodistkirkes to gospelkor Emmaus og Nardus skabte en bevægende og meningsfyldt aften.
Skrevet af Stina Lund, formand for gospelkoret Nardus
Gospelkoret Nardus er et kor for alle. Derfor er vi også vidt repræsenteret og i nuværende sæson tæller koret godt 100 korsangere. Vi er et fællesskab, og vi deler stort og småt, som fx når en korsanger rammes af alvorlig sygdom som cancer. Det har vi flere eksempler på i både Nardus og gospelkoret Emmaus.

Vi har måttet sige farvel til nogle fantastiske venner og personligheder, men vi har heldigvis også oplevet at sygdommen kan have et positivt udfald. I flere år har begge kor sunget sammen til fordel for KNÆK CANCER eller STØT BRYSTERNE.

Selvom der findes et hav af muligheder for støtte, som vi selvfølgelig også gerne synger for – så tror jeg at årsagen til, at vi meget gerne synger for KNÆK CANCER, er at vi alle har det til fælles at kræft er noget vi alle sammen på et eller plan har været berørt af – eller vil blive det.

Alene i Emmaus har 3 unge kvinder for nyligt haft eller har sygdommen inde på livet, og lever med angsten og senfølger af skrap behandlig. Derfor giver det mening at afholde sådan en koncert. Vi kan synge og hvorfor ikke kombinere det vi gør rigtig godt med noget som vi alle kan relatere til?!

Til koncerten var vores kor engagerede og berørte over en totalt udsolgt koncert. Der sker et eller andet, når vi synger de her koncerter, som er lidt svært at forklare. Måske er det fællesskabet og samhørigheden, som også var koncertens vigtige budskab: “Sammen er vi stærkere”. Det gør de her koncerter til noget helt specielt.

Måske kombineret med ordene og følelserne i og bag de sange vi synger. Vores dygtige dirigent forstår at binde koncerten sammen med lystænding, små fortællinger og enormt engagement på scenen, som får det bedste ud af korene. Når man står på scenen og ser ud over publikum og et skaldet eller tørklæde-svøbt “kemo-hoved” dukker op i mængden, så rører det noget i os – for hvornår er det mig, hvornår er det min ægtefælle, min mor, min far, en søskende eller måske endda mit barn…?

For mig personligt var der så mange følelser involveret, at selvom jeg var ualmindelig træt efter koncerten, så var jeg også helt “høj”. I forbindelse med koncerten postede jeg min personlige historie på facebook (se herunder).

Min personlige motivation for at være med ligger helt klart i at min lillesøster Katrine, der som det første familiemedlem tæt på mig kom igennem en kræftsygdom og nu lever med senfølger. Katrine synger i Emmaus og er én af de tre unge kvinder jeg nævnte før.

Katrine og flere andre stærke korsangere greb mikrofonen under koncerten og delte ud af deres historie og følelser. Sammen sang Katrine og jeg “The time of my life” i en skøn gospeludgave. Jeg er så taknemmelig for, at vi sammen kunne stå der og gøre en forskel ved at synge!”

Gospelkorene Nardus og Emmaus fik samlet 36.540 kr. ind før og under koncerten. Et beløb vi er være rigtig stolte af. Beløbet blev ringet ind under det store Knæk Cancer show.

Alt stod stille et øjeblik.

Søstrene Katrine og Stina sang sammen finale nummeret “The time of my life” i en gospelversion.

D. 24. oktober skrev Stina Lund på facebook:

”Min familie har en sørgelig historie, når det kommer til cancer; Som 3-årig mistede jeg min 5-årige storesøster. Da jeg var 16, døde min elskede Bedste (farmor). Da jeg var 24, mistede jeg min far. 
Sidenhen er min veninde og 2 farbrødre også gået bort pga. cancer.

For godt et år siden ramte diagnosen brystkræft min 26-årige lillesøster Katrine. Den dag jeg fik beskeden stod alt stille et øjeblik – hjernen og hjertet huskede alt for godt, hvad sygdommen kræft betød…

Brystkræft er heldigvis en af de kræfttyper, som forskere er nået langt med, bl.a. pga. tidligere indsamlinger, og i dag har Katrine ikke længere kræft. Dog er hun ét bryst fattigere og må leve med senfølger efter behandlingen – men hun er her! 

Vi kender allesammen én. Nogen kender ligesom jeg flere. Skønne og elskede mennesker i vores nærhed, som får diagnosen vi alle frygter og tænker, at det rammer nok kun hos dem lidt længere nede af gaden… 

I min familie ER vi dem, der bor lidt nede af gaden, og derfor støtter jeg med glæde hér, i håbet om at min – og selvfølgelig også DIN – familie vil få hjælp af dygtige forskeres arbejde, næste gang cancer rammer. 

I aften synger mit kor Nardus, og Katrines kor Emmaus, en koncert sammen til fordel for KNÆK CANCER på Posten i Odense. Det bliver uden tvivl både fantastisk og rørende og endda med en lille overraskelse.
Hvis du kan – så kom, det ville betyde så meget for os. Du kan ikke vinde en bil eller noget, men din entré går til KNÆK CANCER og du får garanteret en fantastisk oplevelse!

Uanset hvor meget angsten ligger og lurer, så er livet nu.

Gospelkoret Emmaus delte følgende på facebook op til koncerten, hvor de samlede ind til Knæk Cancer på Posten i Odense.

“Katrine, Emmaus-sanger og brystkræft-kriger, fortæller om en oplevelse fra en torsdag aften med koret:

“Jeg havde været til en virkelig god samtale på sygehuset, hvor jeg fik at vide, at min seneste scanning ikke viste mere kræft. Selvom det var virkelig gode nyheder, så havde jeg det ambivalent med situationen. Det var skræmmende at skulle stoppe behandlingen – jeg tror desværre, at frygten altid vil ligge og lure, fordi man er bange for, man ikke er rask. MEN det var en torsdag, så jeg skulle selvfølgelig til kor. Her deler jeg de gode nyheder med resten af koret, og jeg tror aldrig, jeg har følt mig så badet i kærlighed! Folk græd af glæde sammen med mig, og for første gang længe kunne jeg mærke lettelsen strømme ud i min krop.

Herefter sang vi “Turning Around For Me”. Sangen og Emmaus mindede mig om, at jeg godt måtte være glad og lettet over den fantastiske nyhed. For uanset hvor meget angsten ligger og lurer, så er livet nu.”