Wesley Challenge – Fasten 2020

Wesley challenge – må du fascineres og forvandles

FASTETID

Wesley challenge

Udarbejdet af Louise Aaen
Formand for MBUF

Har du også brugt masser af tid og forsøg på at løse en professorterning/Rubriks cube uden held? Det er frustrerende svært, når man ikke ved hvordan – og legende let, hvis man lige bruger 15 sekunder på YouTube og afkoder teknikken. Jeg kender ikke tricket, og fascineres derfor altid, når jeg møder nogen, der på næsten magisk vis kan forvandle farverne, så terningen lynhurtigt bliver ensartet på alle sider og udfordringen er klaret.

Nogenlunde sådan kan det også opleves, når man møder mennesker, som kalder sig kristne og lever i efterfølgelse i Jesus. Måske kender du følelsen af usikkerhed, når du ser hvordan andre udlever deres tro på Gud? Hvordan gør man? Hvor begynder man? Hvad skal det ende med?

Det er ikke nødvendigvis en hjælp at se på erfarne kristne, der så let som ingenting citerer skriftsteder fra Bibelen eller har alle de nye kristne sange på playlisten eller beder lange flot formulerede bønner i kirken eller altid har et godt svar parat i smågruppen eller bare i det hele taget virker som, om at de har et nært og naturligt forhold til Helligånden. Det kan virke så avanceret, at man bliver helt i tvivl, om man kan gøre dem kunsten efter eller om, man rent faktisk selv er kristen på den rigtige måde.

Det er heller ikke altid nogen hjælp at snakke med mennesker, som ikke tror på Gud, for der følger ofte fordomme med, og mærkelige forestillinger om, at det kristne liv handler om en masse regler og forbud sådan, at man næsten ikke kan genkende eller forklare, hvad det rent faktisk går ud på at følge Jesus.

Den bedste hjælp, du kan få, når du ønsker inspiration til at knække koden omkring det med at tro på Gud, er øvelse. Al begyndelse er frustrerende svær. Der er ingenting i verden som er legende let, hvis ikke man giver det op til flere forsøg og får sig noget teknisk livserfaring ved at fejle og prøve igen. Det kræver gåpåmod og ja… tro at opbygge et personligt forhold til Gud. Det kræver tillid og dedikation, hengivelse, overvejelse og fordybelse at finde sin egen måde at være kristen på… og fremfor alt tid til eftertanke.

John Wesley opfandt i sin tid en slags professorterning til dem, der gerne ville øve sig på at være kristen. Han gav os en række spørgsmål til overvejelse af hvordan efterfølgelse af Jesus kunne se ud for dem personligt. Vi tager det som en udfordring og kalder spørgsmålene for Wesley Challenge med reference til et studiemateriale, der er udarbejdet i Metodistkirken i USA i 2017.

John Wesley udgav flere gange lister med denne slags spørgsmål. Første gang, da han var præstestuderende i Oxford. Her var han leder af en temmelig hard core studiegruppe, der blev kaldt for ”the Holy club” og som sammen satte sig for at holde hinanden ansvarlige for deres liv som kristne. De satte sig individuelle og fælles mål for hvad de gerne ville opnå i deres efterfølgelse af Jesus og spurgte løbende ind til hinanden.

I fasten 2020 får du lejlighed til hver dag at kigge nærmere på spørgsmålene et ad gangen. Metodistkirkens Børne- og Ungdomsforbund i Danmark udgiver dette hæfte med korte personlige historier og refleksioner over hvert spørgsmål, som forhåbentligt kan være til inspiration i dit trosliv.