Young Copenhagen Gospel Festival (YCGF) samlede børn og unge til en weekend med gospel i begyndelsen af marts, hvor der også var inviteret en gruppe unge fra Metodistkirken i Litauen. Sammen tilbragte børnene og de unge weekenden med at indstudere sange, som de sang til et brag af en koncert søndag eftermiddag.

Hygge og sang med vennerne

Blandt deltagerne var der både nogen, der var med for første gang og nogen, der har været med flere gange. Sofia på 10 år var med på YCGF for første gang, men synger i Young Souls, et gospelkor for børn og unge i Odense. “Jeg tog med, fordi jeg godt kan lide at synge og for at hygge mig med mine venner.”

 Oskar, der har sunget i Young Souls, havde ikke mange forventninger til YCGF, da han ikke tidligere har været med. “Jeg tænkte bare, at jeg skulle være sammen med mine venner og hygge mig og synge. Det blev vildt sjovt og vi hyggede og der var mega god mad. Især de der hot chicken wings”, slutter han med et grin.

Vi skal med igen

Det var ikke maden, der gjorde indtryk på Nikolaj, der også synger i Young Souls. Han havde blev nemlig overtalt af sin mor og sin søster til at tage med. “De sagde at det ville være rigtig sjovt, men jeg gad faktisk ikke afsted. Jeg tog kun med for deres skyld. Jeg forventede at det ville blive hårdt og at jeg ville blive meget træt. Men det blev så sjovt, let og meget hyggeligt og jeg er så glad for at jeg tog med.” Han blev bl.a. overrasket over, at der var så mange drenge.

Anita, der er mor til Nikolaj, var med som voksen på weekenden. ” Det var en meget positiv oplevelse at være med som voksen på YCGF. De mange børn og unge var i super stemning og sang og dansede for fuld kraft. Fra start til slut var der hygge og grin blandt alle.”

“Putri og Ruth (instruktørerne, red.) gav børnene meget. De er fantastiske mennesker og meget dygtige. Sammen med det øvrige team af præster og musikere gav de vores børn og unge en oplevelse for livet.”

“Og ja, selvom Nikolaj ikke ønskede at tage med, var hans reaktion da vi tog hjem et bevis for at weekenden havde været en af de gode – han glæder sig vildt til næste år og skal helt sikkert med igen. Og det skal jeg da også.”

Spændende med unge fra Litauen

Blandt deltagerne var en gruppe unge fra Litauen, som med støtte fra YCGF og MBUF fik mulighed for at rejse til København og deltage i weekenden, hvilket bl.a. Oskar på 10 synes var spændende: “Det var en overraskelse at der kom alle dem fra Litauen. Det gjorde det mere spændende og jeg fik nye venner og talte engelsk.”

De unge, der kom med fra Litauen har ansøgt om at få en plads på holdet og har sammen med præst Jolita Perbele mødtes en gang om ugen for at forberede sig til rejsen. For mange af dem er det første gang de har rejst udenfor Litauen og selve mødet med København var i sig selv var en stor oplevelse.

Fra deres beretninger er det også tydeligt at mødet med arrangørerne af YCGF har gjort indtryk og at imødekommenheden fra de danske deltagere har gjort godt.

Matas fortæller, at det var hans første tur til et andet land. “Jeg er virkelig ked af, at turen var så kort. Jeg mødte så mange gode mennesker. Og jeg har lært en masse om musik, og det var været rigtig vigtigt for mig.” Matas var også imponeret over størrelsen på Jerusalemskirken, hvor YCGF blev holdt: “Kirken var kæmpe stor, som Hogwarts!”

Taknemmelig til Gud

Vitalija fortæller også begejstret om at have været med: “Det var en fantastisk tur fyldt med nye oplevelser! Jeg elskede det. Der var så mange venlige mennesker og jeg følte mig meget velkommen. Det har helt klart gjort min tro stærkere. Sange, bøn og fantastiske mennesker omkring mig har hjulpet mig med min tro. Jeg er meget taknemmelig til Gud for oplevelse og for nye venskaber!”

I det hele taget har musikken kombineret med troen været betydningsfuld for de unge litauere, der ikke har sunget gospel før.  “Jeg har aldrig oplevet sådan en passion, når nogen sang, og det har virkelig inspireret mig. Jeg er ikke specielt god til at synge, men jeg kan virkelig godt lide det fordi det styrker min tro,” fortæller Evaldas.

Koncerten var det bedste

Den afsluttende koncert var en stjernestund også for gruppen fra Litauen.

“Jeg kommer helt sikkert ikke til at glemme koncerten,” mener Renata. “Sangene og at vi sang direkte fra hjertet. Jeg tror, det var en af de mest oprigtige koncerter jeg har oplevet i mit liv.”

Lukas er helt enig: “At stå foran i kirken og synge sange om Gud – jeg kunne bare mærke min tro flyde igennem mig. Det var virkelig cool.”

Indre havde samme oplevelse: “Koncerten var virkelig fantastisk. Alle priste Herren med vores sange og bønner. Det var virkelig fantastisk at se hvordan energien flød gennem kirken og alle folk, der var kommet. Turen til Danmark har helt klart styrket min tro igen, og jeg håber, den vil vokse mere!”

Den afsluttende koncert var i det hele taget en væsentlig del af weekenden også for de danske deltagere. For Sophie på 15 var det bedste at få lov til at synge en solo, og på den måde få sine grænser udviddet.

Sofia på 10 år fortæller, at koncerten var det bedste ved weekenden: “Publikum var rigtig glade. Jeg synes vi gjorde det rigtig godt. Jeg har sunget koncerter med skolen og med Young Souls, men det var en ny og god oplevelse for mig, at være så mange sammen.” Oskar stemmer i: ”Det var fedt og sjovt at synge koncert med så mange andre børn og unge.”

En lille, men vigtig rolle

Fællesskabet ved at synge sammen fylder meget, når børnene og de unge fortæller. “Det var ikke helt nyt for mig at synge gospelkoncert, men det var skam rigtig nyt for mig at synge sammen med så mange unge mennesker,” forklarer Nikolaj. Mens Lærke på 14 år er enig; “Det at stå sammen med en masse andre unge mennesker og optræde for publikum er det bedste.”

Nikolaj uddyber: “Det var godt og det føltes som om at man har en rolle i alle lyde, godt nok ikke en stor rolle, men en vigtig rolle.”

“Jeg kunne virkelig godt lide koncerten og måden menigheden tog imod vores sang på. Jeg følte Helligåndens nærvær,” slutter Paula fra Litauen af.

Fakta

Young Copenhagen Gospel Festival (YCGF) afholdes i Jerusalemskirken, Stokhusgade 2, 1317 København K.

YCGF arrangeres af Gospelkoret Grace, Gospelkoret KEFAS, Gospelkoret Saints & Sinners og Metodistkirkens Musikarbejde.