Lad begejstringen smitte!

Skrevet af Anne Thompson

Maria Aaskov er på én gang lattermild og alvorlig, når det gælder det, der ligger hende mest på sinde; nemlig børnenes plads i kirken og ikke mindst deres mulighed for at lære Jesus at kende, så de kan få deres egen tro på Gud. Hun har gennem en årerække arbejdet med børn i forskellige menigheder og har en uddannelse bag sig i både teologi, kultur og formidling. Maria er dels ansat af Metodistkirken i Odense som børnemedarbejder og dels som konsulent i Metodistkirkens Børnearbejde (MB) på landsplan

Jeg mødte hende en formiddag i Odense tli en samtale om, hvordan det netop er blevet børnene, hun brænder for, det, der giver hende glæden ved arbejdet og om hvilke drømme hun har for Metodistkirkens børnearbejde.

Hvordan er det blevet børn, du brænder sådan for?

Maria lægger ud med en lav latter, idet hun svarer: “Jeg tror, jeg er arveligt belastet – på den gode måde. Jeg oplevede som barn mine forældre lave børnelejre i kirken i gennem mange år. Min mor har altid haft et stort hjerte for børnene. Hun lavede troligt børnekirke for mig og ét andet barn, da vi var i Svendborg.”

“Da jeg ikke var ret gammel, var jeg med til at lave en ungdomslejr, og her fandt jeg ret hurtigt ud af, at det ikke duede rigtigt. For jeg var ikke ung, sådan som de andre var, så det jeg tænkte, en ungdomslejr skulle handle om passede ikke med det de andre syntes. Jeg var lidt overmoden eller ….” Hun trækker på smilebåndet. “Der fandt jeg i hvert fald ud af, at det var en anden aldersgruppe jeg skulle være der for på det tidspunkt.”

Hun bliver stille et øjeblik. Så ler hun, som om hun er lidt genert ved at indrømme, at her er et område, hun bare er god til: “Jeg tror, jeg vil vove at sige, at jeg kunne “det med børn”. At det virkede; her kunne jeg bruge noget af det, der var proppet i mig.”

Stemmen bliver begejstret og insisterende: “Og så denne her gave jeg har fået. At jeg har fået lov til at lære Jesus at kende meget tidligt i mit liv og se, hvad det har betydet, at jeg har haft det med mig – det er mit største ønske for et hvert barn. Det er alt for vigtigt.”

Gør det en forskel, tror du, at du af egen erfaring ved at børn også kan have en levende tro?

“Det gør det da klart. Jeg ved jo, hvor meget det kan betyde. Jeg tror, det er rigtig rigtig vigtigt med børnene. Hvis vi ikke kan lave plads til børnene, så er det meget svært at lave kirke med potentiale.”

Men hvad er det for et potentiale børnene bringer?

Hun tænker sig kort om. Da hun svarer er det tænktsomt men med vægt bag ordene: “Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler har haft et slogan, der hed “Undskyld, vi larmer, men vi er kirkens fremtid”, Jeg ved ikke helt, om jeg kun synes, børnene er kirkens fremtid, for de er jo også kirkens nutid. Men hvad er kirken, hvis der ikke er nogen, der kan vokse og være der og give det videre?

“Og så synes jeg, det giver mening – det gør mig glad at være sammen med børnene. Jeg har det som en fisk i vandet, når jeg får lov til at være sammen med dem, og kan se i deres øjne at det får mening for dem.

“At høre min egen datter fortælle mig f.eks. at “jamen mor, vi tænder altså lys i børnekirken, fordi Gud elsker MIG, og fordi jeg elsker Gud.” Hun er fire år, og i morgen siger hun måske noget andet, men bare det at det falder naturligt – det er ikke noget, der bliver proppet ned i halsen på dem.”

Hvordan ser du din rolle som konsulent for MB?

“Forhåbentligt kan jeg være med til at hjælpe, så den begejstring jeg selv har kan smitte af på andre. Jeg vil rigtig gerne være en opmuntring ind i de sammenhænge, hvor der er børnearbejde. Måske kan jeg lette deres arbejde ved at have skrevet materiale til dem eller til at reflektere med dem og få vendt nogle ting, så de kan se, at der er ting, som godt kan lykkes.

“Det handler især om. at jeg kan få lov til at opmuntre medarbejdere i det, de står i, for der er ikke ret mange steder, hvor det bare kører som smurt, hvor der er rigeligt med medarbejdere, og hvor det ikke er en udfordring at få kalenderen til at hænge sammen. Jeg vil gerne være sparringspartner og hjælper.

“Jeg prøver også at være den, der har fingeren på pulsen, og som kan pege på noget af det spændede, der foregår og det materiale, som udkommer.

“Jeg er så priviligeret, at jeg i Odense har tid til at skrive materiale, og det bruger jeg så lidt tid på at få omskrevet, så det også kan bruges i andre sammenhænge.”

Hvad er den største glæde ved dit arbejde?

Øjnene lyser og det er tydeligt, at hun mener det, hun siger: “Når jeg får lov til at komme ud og være med i en eller anden sammenhæng, f.eks. at holde en gudstjeneste et sted, at være hands on sammen med de frivillige medarbejdere i en menighed, eller at være med ved et medarbejdermøde i en menighed og møde dem, der står i arbejdet uge efter uge – så bliver jeg glad.

“Jeg kommunikerer jo ofte med den, der er lederen i de enkelte byer, men når jeg så har chancen for at være sammen med dem, der står med fingrene i det… Det synes jeg er fedt. Og at høre dem fortælle om deres oplevelser med børnene… Det er dejligt.”

Der er ingen tvivl om, at Maria Aaskov er et kreativt menneske, som ikke har svært ved at få idéer. Men hvilke drømme har hun for MB-arbejdet?

“Åh ja” – hun bliver stille – “jeg synes jo, at der er grund til at være positive, selvom der er få børn. For det, vi kan se gennem flere år, er jo, at der ikke er ret mange børn rundt omkring i menighederne… Det kan godt være jeg er naiv, men jeg har fuld tillid til, at børnene har en vigtig plads, når vi skal bygge for fremtiden.

“Flere var f.eks. skeptiske over, om vi skulle have holdt fast i en børnelejr med så få tilmeldte i sommer. Men jeg synes, det var SÅ vigtigt, at de børn der var tilmeldte og som glædede sig til at skulle med, absolut ikke skulle snydes for det. Når det nu er en af de få ting vi gør på landsplan netop for børnene, og når det nu kunne gøres på en ordentlig måde. Så jeg tror egentlig, at noget som børnelejr får en renæssance.

“Min drøm er også, at de, der nu er medarbejdere, ikke må køre trætte, men må få en fornyet gejst, så det også kan være dem, vi kan bygge på.
Jeg drømmer om, at der må være flere, der kan have lyst til at kaste sig ind i arbejdet med børn. I Odense er der f.eks. også granvoksne mænd, der gerne vil være med i børnekirken. Og det er simpelthen fantastisk, at de her voksne mænd, der selv har både store og halvstore børn, vil være med, så det ikke kun er små nybagte mødre, hvis børn alligelvel er med, der har lyst til at lave børnekirke. Jeg drømmer om, at flere får øjnene op for, hvor vigtigt og fantastisk givende det er at være med i børnearbejdet – også for børnenes skyld.

“Jeg drømmer også om, at det ikke bliver dem og os, altså børn og voksne imellem. Jeg ved godt, at det er lidt op ad bakke, men jeg er varm fortaler for de her generationsgudstjenester, hvor alle aldre er sammen. For det jeg oplever er, at de voksne får en kæmpe oplevelse ud af det. Dels fordi her bliver formidlet på en måde, så også børnene kan forstå og der bruges andre tilgange end de helt traditionelle. Og så har vi bare godt af at blive rystet lidt en gang i mellem, så det ikke altid er på den samme måde. Jeg siger ikke, at det altid skal være sådan.

“Selvom jeg da drømmer om det ideelle, hvor der er noget for alle – både børn, betweens, teenagere og unge, så det bare falder naturligt, at der er noget nyt man kan glæde sig til at være en del af, når man bliver lidt større og lidt ældre. Så der ikke bliver de der huller, hvor man kan falde lidt igennem.”

Hun bliver stille, så ler hun. “Det var et godt spørgsmå!!”

Fakta

Om Maria Aaskov:
Maria har en bachelorgrad i teologi fra Salt (Skandinavisk Akademi for Ledelse og Teologi) i København, sideløbende ansat i pinsekirken i Svendborg som ansvarlig for børne- og ungdomsarbejdet.
Herefter læste hun cand.mag. i kultur og formidling fra Odense Universitet. Ansat i Odense Metodistkirken som børnemedarbejder, mens hun skrev speciale.
Derefter ansat i MBUF som MB-konsulent. Senest er denne ansættelse udviddet, så hun nu også er ansvarlig for den daglige administration af MBUFs medlemssystem.

Maria er gift med Morten og bor i Svendborg. Sammen har de Gabriella på 4 år og Samuel på 1 år.

Fakta

Fakta om Marias stilling
Maria Aaskov er ud over sin ansættelse som konsulent i MB nu også ansat til at varetage den daglige administration af MBUFs medlemssystem.

I administrationen ligger opgaverne med at bogføre betaling af kontingent, tilbagebetaling af kontingent til foreningerne

på landsplan, godkendelse af hændelser i systemet, udsendelse af kontingentopkrævninger, kontakt med de locale kasserer vedr. opklarende spørgsmål til systemet mv.

Maria skal også behandle indkomne regninger og udgiftsbilag i samarbejde med regnskabsføreren, samt udbetale tilgodehavender til medlemmer og foreninger under MBUF.
Det vil sige, at det nu er Maria, der gemmer sig bag mail-adressen mbuf-kasserer@metodistkirken.dk og som varetager udbetaling af tilgodehavender i foreningerne.

Som MB-konsulent kommer Maria gerne på besøg i forskellige klubber, børnekirker – enten med inspiration, sparring eller undervisning om bestemte emner til et ledermøde eller en samling med børnene.