Hvorfor 24. maj er særlig for metodister

“D. 24. maj blev afgørende for John Wesley. Det blev et vende punkt for ham i hans åndelige liv. Indtil da havde han nok haft en oplevelse af, hvem Gud er, hvad Gud betyder og hvad Gud handlede om, men mest i hans hoved – ikke som en følt erfaring. Denne dag rører Helligånden ham på en måde, så der skabes en dynamisk forbindelse mellem hvad han tror om Gud i hans hoved og hvad han nu oplever og føler om Gud i hans hjerte, i hans følelser.” Sådan forklarer præst Fred Day i UMC videoen om Aldersgate.

Wesley skrev i sin dagbog om aftenen d. 24. maj 1738: “Jeg mærkede, at jeg stolede på Kristus, på Kristus alene, for min frelse og en vished blev givet mig om at Han havde fjernet mine synder, endda mine, og frelst mig fra syndens lov og død.”

Fred Day: Det var denne oplevelse af at Guds kærlighed endig gjaldt ham, der ændrede hans liv.

Først på året 1738 var John Wesley nedtrykt efter hjemkomsten fra hans mislykkedes missions rejse til kolonien Georgia i den Nye Verden.

Wesley gik modstræbende med til et møde i en lille gruppe om aftenen d. 24. maj 1738 i Aldersgate Street i London. Mens han lyttede til en læsning fra Luthers forord til romerne følte han sit hjerte “forunderligt varmt”.

Fred Day siger: Han skriver i hans dagbog: “Jeg følte Gud elskede mig.” Jeg oplevede Gud elskede mig. Det var ikke længere noget i mit hoved, men noget jeg følte i mit hjerte.

Wesley var søn af en præst og voksede op i et hengivent religiøst hjem men den dynamiske forbindelse til Gud, som blev skabt i Aldersgate var ny for ham.

Dale Patterson, fra General Commission on Archives and History: “Jeg tror, han gik ind i sine voksne år med en bestemt opfattelse af, hvordan det religiøse liv skulle virke for ham. Og jeg tror, det var det, han skulle lære igen. Han havde først planlagt at leve på en særligt måde og tænkt, at det ville skabe et godt forhold til Gud. Og det Aldersgate lærte ham var, at han havde vendt det forkert. Han havde så at sige sat vognen foran hesten.”

Denne opvågnen kan ske mange gange i et menneskes åndelige rejse. Metodister sætter hver dag tid til side denne dag for at fejre Guds kærlighed i deres egne liv.

Aldersgate Day er en mulighed for os for at gøre en smule åndelig status: “Hvordan oplever jeg Guds kærlighed i mit eget liv?”

Kilde: UMC.org

Klumme: Fasten

En ny ritualbog